31 Ocak 2013 Perşembe

Yeni nesil ınversys plus kompresör serisi


Basınçlı hava sanayide sıklıkla tercih edilen bir enerji türüdür. Bu kadar çok avantajı olan basınçlı havanın elde edilmesi ise kompresörler tarafından sağlanmaktadır.

Sanayide enerjinin büyük bir miktarı basınçlı hava sistemleri tarafından tüketilmektedir. Basınçlı havanın elde edilmesi büyük miktarda enerji tüketimine sebep olduğundan, sistemin verimi son derece büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, kompresör sektöründe en az enerji tüketen sistem en değerli sistem olmaktadır. Türkiye`nin ve bölgesinin bir numaralı kompresör üreticisi DALGAKIRAN, bu doğrultuda geliştirdiği yeni invertörlü kompresör serisinde enerji tüketimini minimumda tutarak maksimum seviyede sistem verimi sağlamayı hedeflemiştir.

SERİYE GENEL BAKIŞ

Ürünler, 5,5kW - 315 kW aralığında standart olarak üretilmektedir. Farklı güç talepleri de özel ürün olarak üretilebilmektedir. Bu makinalar opsiyonel olarak su soğutmalı, ısı geri kazanımlı, ve 15 kw’a kadar depo üstü veya depo üstü kurutuculu ve filtreli olarak üretilmektedir.

ÖZEL KASA

Bu seri için geliştirilen yeni kasalarda, ses seviyesi düşürülmüş, daha etkin soğutma elde edilmiş, servis kolaylığı sağlanmış ve oldukça estetik tasarımlar oluşturulmuştur.
Kasaların soğutma, titreşim ve ses yalıtım seviyeleri ile ilgili çalışmalar ileri analizler kullanılarak optimize edilmiştir.

ÖZEL MOTOR

Sistemin dişli kutusu olmadan direkt olarak çalışacak olması motorun voltaj ve frekans değerlerinin özel olarak dizayn edilmesini gerektirmektedir. Bundan ötürü motorda elektriksel özellik olarak özel voltaj ve frekansa uygun tasarım, invertör uygulamasına özel sarım, izole rulman, topraklama fırçası ve her sargıda ve rulmanlarda sıcaklık sensörü bulunmaktadır.
Motorun yüksek hızlarda çalışacak olması, motor komponentlerinin yüksek hızlara adaptasyonunu gerektirmektedir. Buna bağlı olarak özel fan, özel rulman, özel gres, özel balanslı şaft ve rotor, özel flanş, ön rulman soğutma sistemi ve özel keçe sisteme uygun olarak geliştirilmiştir.
Bu seriye özel olarak geliştirilen motorlar, tüm basınç seviyelerindeki torku karşıladığı gibi vidanın kapasitesinin inebileceği en düşük hızda dahi çalışabilmektedir.
Bu tarz bir motor tasarımı ile kompresörde motor ve yük kompakt bir ünite halinde, uygulamanın tüm hız seviyelerinde sabit tork ihtiyacını karşılayacak şekilde kayıpsız olarak akuple edilerek maksimum verimde çalışmaktadır.

FREKANS KONVERTÖRÜ (INVERTER)
Seride kullanılan invertör motorun istenilen devir aralıklarında çalışması için gerekli frekans değerlerini sağlamaktadır. Ayrıca kontrol sistemi ile haberleşerek, sistemin hava tüketim trendine göre kompresör devrini (dolayısı ile basınçlı hava üretimini) ayarlayarak, sürekli sabit basınçta gereken hava debisinin üretilmesini sağlayarak hava tüketim karakterine en yakın değişken debiyi sağlamaktadır. Yeni serideki invertör uygulamasının en önemli farkı çok geniş regülasyon aralığı sunması ve çevresel koşullara çok daha iyi adapte olan akıllı kontrol sistemi entegrasyonudur.
KONTROL SİSTEMİ
Kompresörlerde kullanılan kontröl ünitesi de geliştirilen sistemin gereksinimleri ve kapasite özelliklerine göre programlanarak ve mevcut kompresörlerde kullanılan kontrol ünitelerinde olmayan bir çok ek özellik ilave edilerek daha pratik bir kullanım sağlanmıştır. Geliştirilen bu programlamayla; rulman problemi alarmı ilave edilmiş, makinede aşırı sıcaklık veya akım oluşması durumunda hız düşürme özelliği sayesinde makinenin kurulduğu her bölgedeki şebeke ve ortam değerlerine uyum sağlayabilmektedir. Geliştirilmiş PID performans ve aktivasyon koşulları sayesinde ise mekanik zorlamalara karşı sistemi koruyup daha stabil basınç seviyesi sağlamıştır. Ayrıca sürücü bilgisi gerektirmeden direkt kontrol paneli üzerinden tüm sistemi programlayabilme, analog çıkış sayesinde fan sürücüsünü yönetme ve çoklu kompresör kontrolü gibi birçok özellik kompresöre ilave edilmiştir.


FAN VE SOĞUTMA SİSTEMİ
INVERSYS + serisinde 18,5kW ve daha büyük güçteki tüm modellerde soğutma fanları da invertörlüdür. Fanın invertörlü oluşu; vidanın (yükün) en verimli olduğu sabit sıcaklıkta çalışabilmesini sağladığından, ana motorda ve verimli soğutma sayesinde fanda büyük enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Bunun yanında oluşan stabil çalışma sıcaklığı sayesinde komponentler uzun ömürlü olmaktadır. Fanın düşük devirde dönmesi sayesinde daha az fan gürültüsü, ani kalkışlar olmadığından daha düşük enerji kirliliği ve çok daha yüksek mekanik ömür söz konusu olmaktadır.
YENİ NESİL INVERSYS PLUS KOMPRESÖR SERİSİ ve ENERJİ TASARRUFU
Güç Aktarım Sistemi:

Yağ Enjekteli Vidalı tip basınçlı hava üreten makineler temelde üç tip tahrik sistemine sahiptir. Bunlardan ilki motordan gelen tahriğin vida rotoruna kayış ve kasnak yardımıyla iletildiği kayış-kasnaklı sistemler, ikincisi motordan gelen tahriğin önce dişli mekanizmasına ve ondan sonra da vida rotoruna iletildiği dişli mekanizmalı direkt akuple sistemlerdir.  Üçüncüsü ise hareketin vida rotoruna direkt olarak kaplin tarafından iletildiği direkt akuple sistemlerdir. İlk iki sistemde kayıplar çok fazladır. Üçüncü aktarma yöntemi olan vida rotorunun herhangi bir dişli ve kasnak sistemi olmadan motor tarafından direk tahrik edilmesi durumunda ise kayıp hemen hemen sıfırdır. Yeni nesil Inversys Plus modellerinde, sahip olduğu yüksek hız performansı ile direk rotor bağlantısına imkan veren özel motor sayesinde bu yöntem kullanılabilmiştir.

Basınç Kontrol Sistemi:

Bilindiği gibi invertörlü kompresörler, geleneksel ON/OFF, YÜK/BOŞ+ON/OFF veya Oransal Kontrol+YÜK/BOŞ+ON/OFF basınç kontrol sistemlerine göre oldukça önemli verimlilik ve sabit basınç avantajı sunmaktadır. Yeni nesil Inversys Plus serisi ise standart invertörlü kompresörlerin ötesinde çok geniş hız regülasyon aralığı ile çok değişken basınçlı hava taleplerine bile kayıpsız bir şekilde uyum sağlayabilmektedir. Bu sayede düşük hava tüketimi durumunda ortaya çıkan ve tamamen enerji kaybı anlamına gelen boşta çalışma periyotları minimize edilmektedir.

Tasarım, Analiz ve Test
INVERSYS PLUS serisinin kabin tasarımı, DALGAKIRAN`ın mühendislik tecrübesinin ve ileri 3D modelleme teknikleri kullanılmasıyla ortaya çıkmıştır. Tasarım esnasında daha estetik bir görünüm, satış sonrası için servis kolaylığı ve kullanıcıyı rahatsız etmeyecek şekilde gürültü seviyesinin düşürülmesi ön planda tutulmuştur. Ayrıca büyük kasa gruplarında kullanım kolaylığı için dolap ve servis kapakları menteşeli ve kilitli olarak tasarlanmıştır.
DALGAKIRAN AR-GE bünyesinde tasarlanan seri, 3D model tasarımlarının tamamlanmasından sonra, statik ve akış analizleri yapılmak üzere analiz laboratuarlarına aktarılmaktadır. Elde edilen analiz sonuçlarına göre tasarım optimum hale getirilerek, prototip aşamasına geçilir.

Prototipi tamamlanan tasarım testleri yapılmak üzere özel test odalarına aktarılır. Burada çalışma koşulları simule edilerek genel performans, PID, akustik, termal, basınç ve kapasite testleri en zor koşullarda detaylı olarak yapılır.

http://www.haberortak.com/Haber/Teknik-Makale/29012013/Maksimum-seviyede-sistem-verimi.php

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder