15 Ocak 2013 Salı

Makina Mühendisi Ve Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya:


- Makina Mühendisi ve Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya, "Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için ülkemizdeki yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlenilmesi, ulusal ve kamusal çıkarların gözetildiği yeni bir enerji planlamasının yapılması şart" dedi.
Ballıkaya, "Fosil yakıtlar olarak bilinen kömür, petrol ve doğal gaz gibi enerji yakıt fiyatlarının her geçen gün hızla arttığını bir dönemde, ülkemizin doğal ve mevsimsel kaynakları sayesinde yüksek potansiyele sahip olduğu çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlenerek dışa bağımlılıktan kurtulması gerekmektedir. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığına son verecek tek bir çare vardır o da yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmesidir" diye konuştu.
TÜRKİYE ENERJİ POTANSİYELİNİ KULLANAMIYOR
Enerjide dışa bağımlılık oranının yüzde 75 civarında olduğu belirten Ballıkaya, "Günümüzde enerji kaynaklarının bulunması, doğru kullanılması ve maliyeti hem Türkiye’nin hem de dünyanın en büyük sorunudur. Türkiye sahip olduğu hidroelektrik potansiyelinin yüzde 55’ini, rüzgar enerjisi potansiyelinin yüzde 85’ini, jeotermal ve güneş enerjisi potansiyellerinin %90'ını kullanamadığından enerjide dışa bağımlıdır. Bu dışa bağımlılığı bitirmek için fosil yakıtlar yerine ülkemizde yüksek potansiyele sahip su, rüzgar, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kullanımına yönelmeliyiz” şeklinde konuştu.
"Petrol ithal edip enerji üretmemiz ülkemizin dış borcunun ve cari açığının daha da artmasına neden oluyor bunun için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz" diyen Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya şöyle konuştu:
"Yakın coğrafyamızda olmasında ragmen ülkemizde büyük petrol kuyuları ve rezervleri ne yazık ki yok. Ülkemizde petrol olmadığından petrolde dışa bağımlıyız. İthal ettiğimiz petrolle enerji üretmeye devam edersek cari açığımız her geçen gün artacaktır. Ülkemizin geleceği için enerji üretmede fosil yakıtlar yerine yeni kaynaklara yani yenilenebilir, temiz enerji üretimine öncelik verilmelidir. Su, güneş ve rüzgâr enerjisi üretimi bu bağlamda ön plana çıkmalıdır. Türkiye’nin kararlı, tutarlı enerji hamlelerine cesaretle ve hatta radikal kararlarla yön verebilecek bir enerji politikasına, stratejisine ve tabi ki vizyonuna gereksinimi vardır. Bu nedenle ilgili bakanlık olmak üzere TÜBİTAK, üniversiteler, üretici sanayi kuruluşları, meslek örgütlerinin katılımıyla; yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaşmasını öngören ortak çalışmalar yaparak strateji ve planlar geliştirilmeli ve de uygulanmalıdır. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlığının bitirilmesi için herkes taşın altına elini koymalı, enerji sektörü içinde yenilikçi bir organizasyonla yol gösterici ve yönlendirici adımlar atılmalıdır"


Kaynak : http://www.haber3.com/makina-muhendisi-ve-enerji-uzmani-umut-baris-ballikaya-haberi-1724466h.htm#ixzz2I40DzSQf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder