16 Ocak 2013 Çarşamba

SKF 2 bin 500 çalışanını işten atıyor



Dünyanın en büyük rulman üreticisi İsveç SKF tekeli 2 bin 500 çalışanının işine son vereceğini açıkladı. Şirket yönetiminin hazırladığı tasarruf programı uyarınca 2015 yılına kadar her yıl 3 milyar tasarruf edilecek. Bunun gerçekleşmesi için de üretim Batı Avrupa ülkelerinden işgücünün daha ucuz olduğu Asya, Latin Amerika ve Doğu Avrupa ülkelerine kaydırılacak.
Şirket yönetimi ürettikleri ürünlere olan talebin geçtiğimiz yılın son çeğreğinde azaldığı, bu yıl da siparişlerin aynı seviyede olacağı tahmininde bulunuyor. Bu nedenle de tasarruf önlemleri almak zorunda kaldığını iddia ediyor. 
İşten atılmalardan en fazla İsveç, Ukrayna ve ABD’deki fabrikalarda çalışan işçiler etkilenecek. SKF İletişim Şefi Ingalill Östman, bu ülkelerde çalışan 62  yaş ve üzerindeki işçilere gönüllü olarak işten ayrılmalarını önereceklerini, bunun sağlanamaması durumunda başka yöntemlere başvurmak zorunda kalacaklarını söylüyor. 
SKF tasarruf önlemlerini açıklamadan 4 gün önce 98 milyon Avro ödeyerek Alman şirketi Blohm+Voss Industries’i (BVI) satın aldığını duyurmuştu. Gemilere yedek parçalar üreten BVI’nin 400 çalışanı bulunuyor. 
Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında da SKF Genel Müdürü Tom Johnstone Asya ülkelerinde her yıl bin işçiyi fabrikalarda çalıştırılmak üzere işe alacaklarını açıklamıştı. SKF’in çoğunluğu Çin ve Hindistan’da olmak üzere Asya ülkelerinde 10 bin civarında çalışanı bulunuyor. Ürettiği ürünlerin yüzde 26’sını bu ülkelerde satıyor. 
1907 yılında İsveç’in Göteborg ilinde kurulan SKF’in 19 ülkede 100 civarında fabrikası, 130 ülkede 10 bini aşkın dağıtım ve 200’ün üzerinde satış şirketi bulunmakta. Bir İsveç tekeli olmasına rağmen üretiminin yüzde 90’ını ve satışlarının yüzde 95’ini İsveç’in dışında gerçekleştiren SKF Dünya rulman pazarının yüzde 20’sini denetiminde bulunduruyor. SKF’in en büyük rakibinin Dünya pazarlarındaki payı ise yüzde 10 civarında. SKF’in fabrika ve şirketlerinde toplam 44 bin kişi çalışıyor.
Alıntı:Evrensel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder