20 Şubat 2013 Çarşamba

Miktarı az değeri yüksek rulmanlar

Das Lager Satış ve Pazarlama Müdürü Metin Kartal ile Das Lager ve Türkiye’de genel anlamıyla rulman sektörü üzerine bir görüşme gerçekleştirdik. Kartal; “2012 yılını Das Lager için başlangıç yılı olarak gördük ve Avrupa’dan başlayarak, Dünya’ya yayılmayı hedefledik” dedi.
 Das Lager’in üretime geçirecekleri yeni fabrikada şu an için başta otomotiv sektörü olmak üzere, rüzgar enerjisi, çelik endüstrisi ve demiryolu rulman üretimi yapacaklarını söyleyen Metin Kartal, "Tamamen özel tezgahlarda miktarı az, değeri yüksek ve sadece o uygulamaya esas olan rulmanlar üreteceğiz" dedi.
Das Lager Germany hakkında biraz daha geniş bilgi alabilir miyiz? Türkiye`deki yatırım ne gibi katkılar sağlayacak? 

Das Lager markası, Harun Adıgüzel’in sektördeki 30 yıllık bilgi birikimini kendi know how `larını kullanarak oluşturduğu bir markadır.  Almanya’nın Düesseldorf şehrinde kurulmuştur. Burada üretimin yanı sıra tornalanmış, ısıl işlemleri yapılmış bilezikleri alıp taşlamasını süper finishini ve montajını yapıyoruz. Dolayısıyla part media`yı oluşturan bir yapıyı Almanya’da yapıyoruz. Bunlarda 3. ve 4. jenerasyon  elektronik frenli, kendi içinde endüksiyon frenli son model otomotivlerde kullanılan rulmanları üretiyoruz. Bunları hem rulman olarak hem de kit olarak üretiyoruz. Araç servise gidince, rulman, keçe, kayış, somun, civata vs. ile tam olarak bir kutuda hazırlanmış Das Lager kitini usta alıp hemen araca monte edebilecek. Bütün bu aksesuarlar firmamızın garantisi ve güvenliği ile nihai kullanıcıya sunulacaktır. Bu hizmet ve vermiş olduğumuz garanti de müşterilerimizin memnuniyetini kazanmaktadır. Amacımız memnuniyeti sürekli kılmaktır.
Das Lager’in standart markaların dışında, uygulamaya dönük rulmanlar üretmesini istedik. Çünkü bizim bundan sonraki yatırımlarımız standart bir rulman yatırımı olmayacak. Das Lager’de standart rulmanlar üretmeyeceğiz. Tamamen özel tezgahlarda miktarı az, değeri yüksek ve sadece o uygulamaya esas olan rulmanlar üreteceğiz. Dolayısıyla şu anki rulman üreticilerinin dışında tamamen farklı bir iş yapıyoruz. Dünya’da bu şekilde üretim yapan üç ya da dört firma var. Amerika, İtalya dışında belki de üçüncü veya dördüncüsü biz olacağız. Bizim yaptığımız rulmanlar tamamen özel isteğe ve özel uygulamalara ait rulman üretmek.
Das Lager’in üretmiş olduğu ürünler Türkiye’de çok yüksek fiyatlarla ithal ediliyor. İthal edildiği için de hem döviz gidiyor hem de cari açığı artırıyor. Ama biz bunu Türkiye’de ürettiğimiz takdirde büyük bir cari açığı kapatmış olacağız. Özellikle rüzgar enerjisi rulmanları bizim ilgi alanımız olacak. Üreteceğimiz rulmanların bir kısmı bu alana dönük olacak. Bir kısmı elektrik akımını geçirmeyen standart rulmanlar dışında demiryolu rulmanları olacak. Çelik endüstrisi için üreteceğimiz dört sıralı zenzemir rulmanı denilen ve dünyada yeni üretilmeye başlanan bir rulman üretimi yapacağız. Standart rulman üretimleri dışında tamamen özel üretimler yapacağız. Kendi dizaynını tasarlayıp üretim yapan, miktarı az olup pahada fazla olan ve tamamen özel üretim rulmanlar üreteceğiz. Seri üretimimiz olmayacak.

Tesisin ne zaman açılması ve üretime başlaması planlanıyor?
2013 yılı Mayıs ayı itibariyle test üretimine başlanması planlanıyor.
İlk etapta ne kadarlık bir üretim planlıyorsunuz? Hedeflediğiniz satış rakamları nelerdir?  
Das Lager üretimin ilk aşamasında sadece otomotiv rulmanları üretmeyi hedeflemiştir. Dolayısıyla 2012 yılını Das Lager için başlangıç yılı olarak gördük ve Avrupa’dan başlayarak, Dünya’ya yayılmayı hedefledik. 2013 yılında ise 6 milyon € ciro hedefliyoruz. Şu an için 5 yıllık bir planımız var. Ciromuzda her yıl artarak devam edecek.

Firmaların isteğine ve ihtiyaçlarına uygun rulman üretimi yapacağınızdan bahsetmişsiniz. Bunun için gerçekleştireceğiniz teknoloji yatırımından bahseder misiniz?
Biz özel üretim rulmanlar yapacağız. Dolayısıyla standart üretim yapmayacağız. Çok çeşitli ve standart üretim konusundan kaçıyoruz. Fakat özel üretim konusunda uygulamalar arttıkça çeşitlilik artacak. Ama şu an için başta otomotiv sektörü olmak üzere, rüzgar enerjisi, çelik endüstrisi ve demiryolu rulman üretimi yapacağız. Das Lager’in standart markaların dışında, uygulamaya dönük rulmanlar üretmesini planladık.
Fabrikada yapılacak olan yenileme ve planlı bakım uygulamalarından bahseder misiniz? Türkiye`de ilk olan bu uygulamanın sektöre faydaları nelerdir?Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladığımız ve şu anda kimsenin yapmadığı çözüm ortaklığı fabrikasını da müşterilerimizin emrine sunacağız. Rulmanları periyodik bakımlarını düzenli olarak yapacağız ve  rulmanların demontajı, bakımı, yenileştirilmesi ve tekrar montajı konularında ilk sertifikalı hizmeti sunan işletme olacağız. Avrupa’da, yenileme ve bakım özel olarak  belge gerektirmektedir ve bu belgeye sahip olmayanlar bu bakımı ve yenilemeyi yapamazlar. Ülkemize de bunu yerleştirmek ve özellikle, demiryolu, enerji sektöründe bu sistemi hizmete açacağız. Böylece ülkeye çok büyük bir tasarruf sağlayacağız. Yani özel ürünler üretmenin yanında, bakım ve yenileme hizmeti de çok büyük yer tutacaktır.
Das Lager, ürünlerinin ve hizmetlerinin hepsi Türkiye`de verilebilecek mi? Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu ülkelerine ihracat yapacağınızı aktarmışsınız. Bu bölgelere yönelik ihracat, örneğin Uzak Doğu için sadece Türkiye`den mi gerçekleşecek?
Öncelikli olarak otomotiv sektörü başta olmak üzere, rüzgar enerjisi, çelik endüstrisi ve demiryolu rulman üretimi yapacağız. Türkiye’deki üretimimiz ilk etapta % 50’si yurt içi piyasaya, % 50’side Amerika, Avrupa orta doğu ve Uzak Doğu ülkelerine ihraç edilecek. Türkiye bu anlamda Almanya dan sonra lojistik üs olacaktır.

http://www.haberortak.com/Haber/Soylesi/20022013/Miktari-az-degeri-yuksek-rulmanlar.php

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder